Горан Марковић: Београдски трио

Горан Марковић Београдски трио

Четвртак, 12. септембар у 20 часова

Српско књижевно друштво, Француска 7, Београд

Учествују

Горан Марковић

Мирјана Митровић

 „Ово је последња кап у чаши Дарелових, рекао бих, сулудих потеза. Својим поступцима он привлачи пажњу овдашње тајне полиције и постаје велика опасност за рад наше амбасаде и углед Уједињеног Краљевства. Зато те молим да га што пре повучеш из Београда.“

Роман „Београдски трио“ није прва објављена проза знаменитог редитеља Горана Марковића; своме аутору донео је признање критике (најужи избор за Нинову награду) и читалачке публике.

У форми збира докумената, Марковић конструише причу о боравку Лоренса Дарела, писца Александријског квартета, у дипломатској служби у Београду. Време је Резолуције Информбироа и великих идеолошких судара, у којима уметниково несналажење поприма форму скандала. Мада неефикасан као дипломата, уметник није пасиван, већ делује по законима свога унутрашњег естетског и етичког барометра.

Горан Марковић (Београд, 1946), дипломирао је филмску режију у Прагу, режирао је једанаест целовечерњих филмова, углавном по сопственим сценаријима (Специјално васпитањеНационална класаМајстори, мајсториВариола вераВећ виђеноСабирни центарТито и јаУрнебесна трагедијаКордонТурнејаФалсификаторСлепи путник на броду лудака). Режирао је и писао за позориште.

Добио је више од 30 домаћих и страних награда, међу којима су две Златне арене у Пули, награда за најбољу режију за филм Тито и ја у Сан Себастијану, Гран при за Кордон у Монтреалу и Стеријину награду за најбољи савремени текст за Турнеју. Добитник је француског Ордена официра уметности и књижевности.

Аутор је неколико запажених прозних књига: Чешка школа не постоји, 1990; Тито и ја, 1992; Година дана, 2000; Мале тајне, 2008; Три приче о самоубицама, 2015.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Dejan Simonovic