Конкурси

КОНКУРС ЗА КЊИЖЕВНУ НАГРАДУ „ЂУРА ЈАКШИЋ“

21. фебруар 2017.

Народна библиотека „Ђура Јакшић“ из Српске Црње расписује конкурс за књижевну награду „Ђура Јакшић“ за најбољу књигу поезије у 2016. години.

Право учешћа на конкурсу имају сви песници који пишу на српском језику, без обзира на старосну доб. Награда за најбољу збирку поезије је Плакета и 1000 евра у динарској противвредности, по средњем курсу НБС.

Услови конкурса су:

  1. Да је књига издата први пут у 2016. години
  2. Да није награђивана
  3. Да је писана на српском језику

Радове са  пуним именом и презименом и краћом биографијом, доставити у  три примерка на адресу: Народна библиотека „Ђура Јакшић“  ул. Краља Александра 65  23220 Српска Црња.  Конкурс је отворен до 17. априла 2017. године.  Резултате конкурса жири ће саопштити до 19. маја 2017. године, а свечано уручење ће  бити у оквиру манифестације „Липарске вечери“, у Српској Црњи, 2. јуна 2017. године.


КОНКУРС ЗА ПРИЧУ И ЕСЕЈ, ТЕМА: ПУТОВАЊЕ НАКРАЈ НОЋИ

2. фебруар 2017.

Удружење Оксиморон расписује регионални конкурс за причу или есеј са темом: Путовање накрај ноћи.

На конкурс се могу слати прилози писани на српском или сродним језицима који се разумеју без превода, обима до 20.000 словних знакова. Биће узети у обзир искључиво прилози који претходно нису објављивани ни у ком облику. Право учешћа није ограничено држављанством, боравиштем или годинама живота.

Рок за слање радова је 30. април 2017. године. Резултати ће бити објављени на блогу Оксиморана, најкасније до 30. јуна текуће године.

Прилоге слати искључиво електронским путем, као прикачени word документ у doc или docx формату, на мејл: oksimoron2012@gmail.com. Subject: Конкурс за причу и есеј, тема: Путовање накрај ноћи.
Удружење Оксиморон ће издвојити најуспелије радове и објавити их у зборнику. Биће организована промоција зборника.


КОНКУРС ЗА КРАТКУ ПРИЧУ – БИБЕР

18. јануар 2017.

Са задовољством вас обавјештавамо да је по други пут отворен регионални конкурс за кратку причу – Бибер. Тема конкурса је помирење у контексту заоставштине ратова и насиља у земљама бивше Југославије, посебно од 1991. године (односно 2001. године**). Позивамо ауторке и ауторе који пишу на албанском, македонском, босанском, црногорском, хрватском или српском језику да нам пошаљу своје приче. Позив се односи на афирмисане ауторке и ауторе, као и на оне који нису до сада објављивали.

Конкурс је отворен до 14. 06. 2017.

Аутори/ке три најбоље приче биће награђени новчаним наградама:

1. награда 800 евра
2. награда 600 евра
3. награда 400 еура.

Најмање двадесет изабраних радова биће објављено у вишејезичном зборнику.

Жири чине Татјана Громача, Фарук Шехић и Ким Мехмети. Конкурс организује Бибер тим Центра за ненасилну акцију Сарајево-Београд.

Одлука жирија биће објављена до 30.10.2017.
(Процес доношења одлуке траје релативно дуго због потребе да се велики број прича преводи.)

_____

** Односи се на оружане сукобе у Македонији 2001. (фебруар/вељача 2001.- новембар/студени 2001.)

О теми

Помирење није популаран термин, јер се најчешће поистовјећује са концептом опроста или са идејом да треба све заборавити и окренути се будућности. Дубоко вјерујемо да је немогуће заборавити ужасе губитка, патње и неправде које су људи претрпјели.

Међутим, ако помирење разумијемо као одустајање од мржње, као тражење начина да се дође до правде, али тако да се над другим у том трагању не чини неправда, као шансу да изградимо извјеснију, безбједнију и слободнију будућност за све, онда сматрамо да је то нешто што нам је пријеко потребно. Стога желимо да позовемо ауторке и ауторе да на нов и креативан начин размишљају о помирењу и да нас инспиришу причама које превазилазе постојеће предрасуде и ушанчена непријатељства, причама које помијерају границе. И да тиме можда дају потребан потицај нашим друштвима.