Маја Херман Секулић: Скице за портрете – америчка књижевна сцена, 2017.

Маја Херман Секулић: Скице за портрете – америчка књижевна сцена. – Београд: Завод за уџбенике, Београд: Службени гласник, 2017. – 342 стр; фотографије ауторке са интервјуисаним писцима.

maja-herman-sekulic_01Књига представља први том Изабраних дела Маје Херман Секулић, други је Дигитална галаксија, а трећи зборник/избор из њеног песништва под називом Поезија са новонаписаном поемом Госпа од Винче. Напоменимо да су све три књиге објављене прошле године. Књига Скице за портрете објављена је пре 25 година у Београду и како ауторка у својој Уводној белешци пише: “Све што сам рекла у уводној белешци за прво издање Скица пре 25 година стоји и данас, једино што су нас многи моји пријатељи и саговорници оставили пре времена, као Јосиф Бродски и Рејмонд Карвер, затим Ален Гинзберг и недавно Марк Стренд, или трагично, као Јержи Косински, који је извршио самоубиство, или после тешке борбе са опаком болешћу, као Сузан Зонтаг, или у часној старости, као Нортроп Фрај или Рене Велек. Разговори са њима постају само још драгоценији, јер сада добијају историјску важност… у потпису: Њујорк, 2017. године. М. Х. Секулић.

У односу на то прво издање овом су додате нове “скице” ауторкиног сусрета са нобеловцем Бобом Диланом, епитаф за нобеловца Дерека Волкота и портрет Артура Милера. Ауторкин принцип  у овој књизи је да пре разговора са писцима, критичарима и теоретичарима књижевност да краћи или дужи опис стваралачке биографије писаца. У књизи је највећа пажња посвећена Нотропу Фрају (1912, Шербрук, Канада – 1991) и његовој књизи Антатомија критике (мала студија од 13. до 45. стране, иза које следи разговор (45-52), Рене Велеку (одломак из текста о Р. Велеку: “Неколико година сам му редовно слала “Књижевну реч” и “Књижевне новине”, јер је увек био заинтересован за југословенску књижевност, коју је, као зналац више словенских језика могао да чита у оригиналу…”), Харолду Блуму (69-91 стр., М. Х. Секулић је превела на српски његову књигу Антитетичка критика), следе писци Сол Белоу, Ален Гинзберг, Волтон Лиц, Јосиф Бродски, Рејмонд Карвер (ауторкин текст о писцу под насловом Постмодернистички реализам). Брет Истон Елис, Чарлс Симић и други. Ова књига је, у међувремену постала уџбеник на неким катедрама англистике у нашој земљи и шире у тзв региону. За крај, наведимо да је предговор” за “скице” написао директор Завода за уџбенике Драгољуб Којчић, а поговоре Светлана Томић и Петар В. Арбутина.

 

Н. Ћосић, 21. 2.  2017.

admin_skd