Надија Реброња

Надија Реброња

Рођена 1982. у Новом Пазару. Докторирала је књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду. Као стипендисткиња се усавршавала на Институту за славистику у Бечу и Филозофском факултету у Гранади. Ради на Департману за филолошке науке Државног универзитета у Новом Пазару.

Књиге поезије:

  • Плес морима, НБ Доситеј Обрадовић, Нови Пазар, 2008.
  • Alfa, Alef, Elif (избор из поезије на шпанском језику), Alea Blanca, Granada, Шпанија, 2011.
  • Фламенко утопија, Повеља, Краљево, 2014.

Научне студије:

  • Дервиш или човек, живот и смрт. Религијски подтекст романа „Дервиш и смрт“ Меше Селимовића, Службени гласник, Београд, 2010.

Преводи на стране језике

Поред књиге Alfa, Alef, Elif која је у целости објављена на шпанском језику, избори из поезије су објављивани у зборницима и часописима у иностранству у преводу на енглески, шпански, француски, италијански, немачки, турски, персијски, словеначки и пољски језик.

Антологије

Заступљена у више антологија јужнословенског и балканског простора, као што су Ван кутије (Светлана Калезић), Трајник (Ристо Василевски), Кад зора разрјеђује страх (Филип Мурсел Беговић), Лимом и бисером (Славка Луковић).

Литература о писцу

Љиљана Пешикан Љуштановић (у књизи Плес морима), Асмир Кујовић (у књизи Плес морима), Петар Арбутина (у књизи Дервиш или човек, живот и смрт), Сања Роић и Ђиневра Пуглиесе (у часопису Fili d’aquilone http://www.filidaquilone.it/num029puglieseroic.html), Радоман Чечовић (у часопису Ars).

Награде и признања

  • Награда Аладин Лукач 2009. године
  • Награда за најбољи есеј манифестације Слово са Лима 2007. године
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail