Ненад Милошевић: ПЕСМЕ ИЗ ЛИМБА

Представљамо:
ПЕСМЕ ИЗ ЛИМБА
Ненад Милошевић

Петак, 10. мај у 20 часова
Српско књижевно друштво, Француска 7

О књизи говоре:
Тихомир Брајовић
Ненад Милошевић

Уређује и води: Мирјана Митровић


„То да не дохватамо све што нам се у животу нуди…“
„Песме из Лимба“ Ненада Милошевића објављене су под кровом Културног центра Новог Сада у едицији „Џепни анаграм“.
„Скоро опсесивно евоцирање минулих времена, догађаја, предела, предмета, особа овде је често носталгично и сетно, али никада није и заиста меланхолично. Оно је, наиме, жива чежња за прошлим и прохујалим, чак и кад је то жигосано идеолошким или политичким илузијама и предубеђењима. Но то за чим се чезне није заувек изгубљено и мртво, оно је и те како дејствено у језику ове поезије и у језику песме, који их поново обелодањује у битности за песника и за нас, и као такве алтернира фактицитету садашњости, за разлику од истински меланхоличног жаловања које је заправо изгубљеност сама, у смислу неповратне несталости и немогућности да се оно чега више видљиво нема задржи у свести као и даље присутно и присно.“
(Извод из поговора Тихомира Брајовића)

БЕЛЕШКА О АУТОРУ
Ненад Милошевић рођен је 5. јула 1962. године у Земуну.
Објавио је седам књига песама: Поспаност (Матица српска, Нови Сад 1992), Умањења (Просвета, Београд, 1996), Јурећи у рај  (Народна књига, Београд, 2000), Места (избор из поезије, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“, Краљево, 2004), Песме са Саве и Дунава (Рад, Београд, 2005), Тиме цоде  (изабране песме, Аора наклада, Загреб, 2009), Воде и ветрови (Уметничко друштво ВРТ, Нови Сад‒Београд, 2012).
Објавио је књигу микроесеја Лутајућа планета (Службени гласник, Београд, 2014).
Приредио је и Антологију новијег српског песништва Из музеја шумова (ВБЗ, Загреб, 2010).
Његове песме и есеји  превођени су на руски, грчки, пољски, француски, енглески, шпански, немачки, словеначки и македонски језик. Заступљен је у неколико антологија српске поезије на страним језицима као и у неколико домаћих антологија.
Пише књижевну критику, есеје о књижевности, култури и политичкој теорији. Био је уредник за поезију у часопису Књижевне новине (1998–2001), деведесетих година члан уредништва часописа за женску књижевност ПроФемина, гост уредник (уредио пет бројева) часописа Тиса из Бечеја.
Завршио је Факултет политичких наука у Београду.
Радио је као уредник у Редакцији за културу, Редакцији за науку и образовање а сада ради као уредник у Редакцији документарног програма РТС-а. Уредио је и режирао преко сто ТВ емисија разних жанрова.
Ожењен је, има ћерку Марту.

Dejan Simonovic