Одобрена помоћ самосталним уметницима

Саопштење Министарства културе и информисања:

САМОСТАЛНИМ УМЕТНИЦИМА ПО 90.000 ДИНАРА
КОНКУРСИ ЋЕ БИТИ СПРОВЕДЕНИ

Датум: 07.05.2020.

На иницијативу Министарства културе и информисања Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Закључак којим је за 2.353 самостална уметника опредељена помоћ у износу од 90.000 динара, односно по 30.000 динара за три месеца – март, април и мај текуће године. Наведена бесповратна средства у укупном износу од 211.770.000 динара биће трансферисана на рачуне локалних самоуправа ради даље дистрибуције.

„Култура је суштински израз нашег националног и државног идентитета и као таква не сме имати мањи значај од осталих области привредног и друштвеног живота. Напротив, њен утицај на укупни развој заједнице је немерљив. Сигуран сам да ће ефекти помоћи коју су Влада и Министарство културе и информисања определили, и у симболичком и у фактичком смислу превазићи номинални износ средстава који је намењен за помоћ самосталним уметницима“, изјавио је данас министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Министарство културе и информисања је од самог почетка ванредног стања заузело јасан став да самостални уметници морају да буду обухваћени мерама државне помоћи, као и сви други грађани у различитим друштвеним областима који услед пандемије вируса Ковид-19 нису били у могућности да обављају своје пословне активности, што је и истицано у дописима које је Министарство културе и информисања слало Влади РС и Кризном штабу за привреду.

„Држава је овим чином показала да култура није маргинализована и да самостални уметници нису у неповољнијем положају у односу на друге професије, напротив, имајући пре свега у виду да је донета одлука да иако је ванредно стање трајало мање од два месеца самостални уметници добију помоћ за три месеца“, рекао је министар Вукосављевић.

Он је додао да је такође изузетно важно што се Министарство културе и информисања, упркос у савремено доба незапамћеној ситуацији и неповољним околностима по читаву  економију, одлучило да очува институцију конкурса, који ће бити реализовани у што скоријем року у донекле редукованом финансијском обиму.

„Конкурси из области информисања спроведени су у пуном капацитету, што ће бити случај и са конкурсима из области заштите културног наслеђа. У складу са ребалансом буџета и објективном немогућношћу реализације одређених пројеката, средства за конкурсе у области савременог стваралаштва умањена су за око 25 одсто. Нажалост, дошло је и до смањења средстава за конкурс Градови у фокусу и то за 45 посто. Ту се исто ишло логиком да део локалних самоуправа неће имати времена да реализује своје, иначе одличне пројекте које су припремили.  Ипак, конкурс Градови у фокусу ће бити спроведен у већем делу. План је да резултати конкурса из савременог стваралаштва буду објављени најкасније до 8. јуна“, нагласио је Владан Вукосављевић.

Како би се помогло сектору издаваштва, Министарство културе и информисања разматра могућност да се прерасподелом постојећих средстава повећа износ намењен Конкурсу за откуп публикација за библиотеке за 2020. годину и то за 30 одсто.

С обзиром на околности, у области међународне сарадње износ средстава за конкурсе умањен је за 30 процената, док је у области дигитализације износ смањен за око 20 одсто, што неће суштински угрозити смисао и циљеве ових конкурса.

„Наведене активности и напори које је уложило Министарство културе и информисања, првенствено залагање за помоћ самосталним уметницима и очување институције конкурса за суфинансирање пројеката, максимум је који је у околностима ванредно тешким за целокупну привреду земље било могуће остварити али то представља добар основ за наставак културног живота у држави и његов даљи развој. Култура никада не сме бити ни буџетско ни политичко пасторче једног историјски зрелог и свесног народа, већ само његово мезимче, понос и нада“,  констатовао је српски министар културе и информисања.

Dejan Simonovic