Бојана Стојановић Пантовић: ЧИСТ ОБЛИК ЕКСТАЗЕ

Нове књиге:

ЧИСТ ОБЛИК ЕКСТАЗЕ

Бојана Стојановић Пантовић

Петак, 6. март у 19 сати

Српско књижевно друштво, Француска 7

О књизи разговарају:

Светлана Шеатовић

Драган Јовановић Данилов

Маја Медан

Бојана Стојановић Пантовић

 Уређује и води: Мирјана Митровић

 Такође се доста пажње посвећује песми у прози или прозаиди, жанровском дискурсу у коме су написани неки од најважнијих текстова модерне српске поезије, упркос негативној оцени наших најзначајнијих песника друге половине 20. века… 

Књига студија и есеја Чист облик екстазе бави се српским песништвом класицизма, романтизма, модерне и авангарде, као и интерпретацијом најзначајнијих ауторских писама друге половине 20. века. Бојана Стојановић Пантовић сигурном руком води читаоца од нихилистичке визије и суматраистичког принципа, до динамизам певања и живе тишине, од једне до друге неуралгичне тачке српског песништва.

 

Бојана Стојановић Пантовић (1960) предаје на Одсеку за компаративну књижевност Филолошког факултета у Новом Саду. Пише књижевноисторијске, теоријске и компаративне студије, критику, поезију и лирску прозу, преводи са словеначког и енглеског. Приредила је више књига српских и словеначких писаца.

 

Обавила је књиге поезије и лирске прозе: Бескрајна, Заручници ватре, Исијавање, Лекције о смрти, У обручу. Добитница је награда: „Милан Богдановић“, „Исидоријана“, „Гордана Тодоровић“, „Хаџи Драган Тодоровић“, Златна значка КПЗ Србије, „Ђура Јакшић“, „Васко Попа“.

Dejan Simonovic