Одржано вече: Писма из рата Жака Вашеа

ПИСМА ИЗ РАТА ЖАКА ВАШЕА

ПАРИЗ – БЕОГРАД (1919–2019)

Субота, 9. новембар 2019. у 19 сати

Културни центар Србије у Паризу, 123, rue Saint Martin, 75004 Paris

У Културном центру Србије у Паризу одржано је веома успело и добро посећено вече посвећено француско-српским књижевним односима кроз призму легендарне фигуре Жака Вашеа (1895–1919) и његових Писама из рата (1919).

Књижевно вече одржано је 9. новембра у 19 ч. у сали на првом спрату Културног центра Србије, пред публиком од тридесетак људи, што је по процени запослених у Културном центру, био знак лепог интересовања. Програм се састојао из два дела. Најпре је Б. Андоновска одржала уводно предавање на француском о значају Жака Вашеа за француски дадаизам и надреализам и његовом присуству у српском надреализму и култури. Предавање је било праћено презентацијом на којој је публика могла видети и репрезентативне визуелне кодове авангардних публикација, часописа, колажа и сл. Материјали су највећим делом скенирани у Библиотеци Српске кадемије наука и уметности, из Легата Марка Ристића, што им даје посебну документарно-историјску вредност у представљању културног наслеђа Србије. Потом је уследио трибински разговор, делом на француском језику а делом уз консекутивни превод на француски. Након трибине, реч је дата публици, која је кроз своја питања и коментаре омогућила да се осветле још неки занимљиви аспекти апострофиране теме. Дочек у Културном цетру Србије био је изузетно пријатан, а фотографије са вечери постављене су на сајт Центра.

Учесници: Биљана Андоновска (Институт за књижевност и уметност из Београда), Бранко Алексића (Париз), Данка Кужељ (Библиотека Српске академије наука и уметности), Даница Вукићевић (Српско књижевно друштво, Београд).

Каталог програма можете преузети овде…

Програм је одржан у организацији Културног центра Србије у Паризу и Српског књижевног друштва уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Dejan Simonovic