Срђан Вучинић: Срећни дани

Трибина Српског књижевног друштва

Срђан Вучинић, Срећни дани
Четвртак, 4. април у 20 сати
Француска 7, Београд

Учествују:
Љубица Арсић,
Драгана Вукићевић
и аутор
Води: Дејан Симоновић

 

 

 

Срећни дани (Књижевна радионица Рашић, 2023) су трусне приче у којима поетички потрес претумбава, укршта, преплиће, ломи, стапа и растапа времена, просторе, искуства, емоције, сећања, егзистенције.

Готово све приче у овој књизи везује феномен успомена: оне говоре о прохујалим временима, мртвим особама, страстима, кошмарима и химерама. Успомене су оно ништа на којем суверено стоји наше биће; ништа које нам даје осећај смисла и идентитет, упорно нас уверавајући како имамо сигурно, топло упориште у провалији којом пропадамо. Срђан Вучинић (Београд, 1970) есејиста је и драмски писац. Објавио је велики број текстова о филму и књижевности, као и књиге есејa Краљевства и изгнанства (Стубови културе, 2002), Рађање кентаура (Архипелаг, 2009), Црно у колору: црни хумор у српском филму (коаутор са Владаном Матијевићем (Службени гласник, 2010) Портрети: 24 сличице у секунди (Филмски центар Србије, 2018) Објавио је и књиге фикције Незајаз: драме и друге приче (Књижевно друштво Хипербореја, 2013) и Музеј Хаваји (Службени гласник, 2015). На Радио Београду изведене су му драме о Драгутину Илићу, принцу Ђорђу Карађорђевићу и Милошу Црњанском. Добитник је стипендије „Борислав Пекић” (2009, за синопсис драме Незајаз) као и награде “Небојша Поповић” за промовисање филмске уметности и културе.

Од 2001. уметнички саветник, од 2012. уметнички директор Фестивала ауторског филма. Члан је редакције Београдског књижевног часописа; члан УФУС-а и СКД-а.

Dejan Simonovic