Станислав Гроховјак: МЕНУЕТ С ПОГРЕБНИКОМ

Нова издања:

МЕНУЕТ С ПОГРЕБНИКОМ

Станислав Гроховјак

Четвртак, 6. фебруар у 19 сати

Српско књижевно друштво, Француска 7

 

О књизи разговарају:

 

Владимир Б. Перић, књижевни критичар

Милица Маркић, преводитељка с пољског

Звонко Карановић, главни уредник ППМ Енклава

Уређује и води: Мирјана Митровић

О песнику:

Станислав Гроховјак (1934 – 1976) био је култни пољски песник, прозаист, драмски писац, публициста, сценариста. Аутор је дванаест збирки песама, пет прозних дела, 13 драма, 30 филмских сценарија. Запамћен је и као вођа песничког нараштаја окупљеног око листа Савременост.

У формалном смислу његова поезија одликује се метричком правилношћу песама, читљивом римом, ритмом, мелодијом. Тематски, његова дела у највећој мери дефинишу мотиви гротеске, естетике ружног, бунт према стварности, доследно суочавање узвишеног и лепог са приземним, обичним, неугледним стварима.

Културна политика није му била наклоњена. Борећи се с материјалним проблемима и алкохолизмом, трагично је завршио свој живот у 42. години. Данас се у Пољској сматра класиком.

Менует с погребником његова је прва интегрална збирка на нашем језику.

О преводитељки:

Милица Маркић (1966, Београд). Дипломирала је на катедри за полонистику Филолошког факултета у Београду. До 2009. радила у издавачким кућама Нолит, Клио, и у Библиотеци Управе републичких органа. Члан Удружења књижевних преводилаца од 2004, од 2009. са статусом слободног уметника. Ангажује се у популарисање савремене пољске књижевности и успостављању мостова између српских и пољских писаца. Преводи пољску прозу, поезију и есејистику. Од тридесет до сада преведених књига најзначајније су Књиге Јаковљеве Олге Токарчук; У пустињи и прашуми Хенрика Сјенкјевича; Санаторијум у сенци пешчаника Бруна Шулца; Трансатлантик Витолда Гомбровича; Љубав и одговорност Карола Војтиле; Стварно и нестварно постаје једно тело Еугенијуша Дицког; Графикон Јулије Фједорчук.

Dejan Simonovic