Славица Гароња: ПАРУСИЈА, гласови испод папрати

Представљамо:

ПАРУСИЈА,

гласови испод папрати

Славица Гароња

 

Уторак, 26. фебруар у 20 часова

Српско књижевно друштво, Француска 7

 

О књизи говоре:

Слађана Илић,

Александра Ђуричић,

Душко Иванић,

Славица Гароња

Уређује и води: Мирјана Митровић

 

Роман Парусија, са поднасловом Гласови испод папрати (Прметеј, 2018), за окосницу има догађаје из Другог светског рата, испричане из угла данашњег приповедача, који говори урбаним језиком, док његови ликови задржавају свој регистар. Због тога роман добро комуницира са данашњим читаоцем, али истовремено представља својеврсну ризницу језичког наслеђа.

Парусија прича драматично поглавље породичне историје, која је део повести о оном „делу нашег народа у Славонији, прецизније Малој Влашкој, генетичком vis vitalis целокупног корпуса“. Ову повест Славица Гароња започела је романом Повратак у Аркадију (Српска књижевна задруга), награђеним наградом Печат времена за 2014. У овом двокњижју, као и у другим романима (Под месечевим луком), збиркама приповедака (Изидина копча) и поезији, Славица Гароња обрађује теме које се ослањају на етнос, али првенствено на женски принцип у њему, на усуд жене.

Славица Гароња бави се фолклористиком, књижевном критиком, есејистиком и проучава историју књижевности коју су писале жене, као и стваралаштво својих савременица. Из свих ових области објавила је бројне студије и антологије. Предаје на ФИЛУМ-у Универзитета у Крагујевцу.

Dejan Simonovic