Ана Ристовић: РУКЕ У РУКАМА

Нова књига:

РУКЕ У РУКАМА

Ана Ристовић

Петак, 28. фебруар у 19 сати

Српско књижевно друштво, Француска 7

 

О књизи разговарају:

Тамара Крстић

Гојко Божовић

Ана Ристовић

Уређује и води: Мирјана Митровић

Њих је највише. Оних који

мере праг туђе издржљивости

и сваки пут чине исто:

фен, укључен у струју,

бацају у каду

у којој се купају идеје.

И, помоћи нема.

 

Нова песничка збирка Ане Ристовић већ насловом Руке у рукама указује не само на потребу за дијалогом, већ и на потребу да се постигне споразум са светом који се мења. Камерне ситуације свакодневице (канцеларијска ружа, столице из предсобља, продавница мобилних телефона) доводе лирски субјект до спознаје „сасвим свакодневних слабости“.

Ана Ристовић (5. 4. 1972, Београд) завршила је српску књижевност и језик са општом књижевношћу на Филолошком факултету у Београду.Добитница је „Бранкове награде“, награде „Бранко Миљковић“ и награде Сајма књига у Игалу, немачке награде „Хуберт Бурда Преис“ за младу европску поезију, награде „Милица Стојадиновић Српкиња“, као и „Дисове награде“.

Књиге песама: Сновидна вода (1994), Уже од песка (1997), Забава за доконе кћери (1999), Живот на разгледници (2003), Око нуле (2006), П. С. (изабране песме, 2009), Метеорски отпад (2013), Нешто светли (изабране и нове песме, 2014).
Песме су превођене на бројне језике и заступљене су у више домаћих и страних антологија, а појединачне књиге су јој преведене на немачки, словеначки, словачки и мађарски језик. Преводи са словеначког. Током 2018. и 2019. боравила је у Берлину, у оквиру једногодишње резиденцијалне стипендије, коју додељује немачка организација DAAD.

Dejan Simonovic