Гојко Божовић: ДОК ТОНЕМО У МРАК

Поезија:

Гојко Божовић: ДОК ТОНЕМО У МРАК

Четвртaк, 8. децембар у 19 сати

Српско књижевно друштво, Француска 7

Учествују:

Александра Жежељ Коцић

Соња Миловановић

Јована Милованчевић

Гојко Божовић

Уређује и води: Мирјана Митровић

 

Слушајући далеке гласове,

Ми смо изгубили дар

Да чујемо драги глас, на ивици уха.

 

Док тонемо у мрак, најновија песничка књига Гојка Божовића, у издању краљевачке Повеље, води дијалог са ни мало нежним савременим тренутком – само у једној песми помињу се реке у цевима, ђубриште, млади бучни људи. Тај дијалог, међутим, води један суптилан лирски субјект, који успева да остане промишљен, а да ипак не упадне у замку песимизма.

„Поезија од нас тражи да будемо тихи, концентрисани и пажљиви“, сматра Гојко Божовић и у овој збирци успева да остане такав.

Гојко Божовић (Пљевља, 1972), песник, књижевни критичар, есејиста, издавач, објавио је збирке поезије Подземни биоскоп (1991), Душа звери (1993), Песме о стварима (1996), Архипелаг (2002), Елементи (2006), Оближња божанства (2012), Мапа (2017) и Тиха зверка поднева (изабране песме и хронике, 2019). За поезију је добио награде: „Матићев шал“, „Брана Цветковић“, „Ђура Јакшић“, „Бранко Ћопић“, „Europa Giovani International Poetry Prize“, „Кочићево перо“, „Кочићева књига“ и „Грачаничка повеља”. Збирке поезије су му превођене и објављиване у више земаља.

Објавио је више књига есеја углавном о српској поезији, а за есејистику је добио награду „Борислав Пекић“.

Води издавачку кућу Архипелаг, оснивач је Београдског фестивала европске књижевности и потпредседник Српског ПЕН центра. Добитник је награде „Витез позива“ (2019) за рад у области културе, књижевности и издаваштва.

Dejan Simonovic