Нова књига Јасмине Топић: Плажа несаница

15231734_10211254449174597_1030753382_o_0

1.
Искуство читања савремене поезије подразумева повлачење паралела у више смерова, и читалац Плаже Несанице имаће много прилика за то, очекиваних и неочекиваних. Међутим, најизазовнији ће бити покушај да се те паралеле успоставе унутар збирке, између њених сложено конципираних циклуса и њихових најважнијих стихова. Повезивање мотива вишесмерног кретања, путовања, трагања, стрепње и проналажења, посматрање односа субјективитета према Другом само је један регистар у којем се ова књига може читати и разумети. Мрежа значења простире се у многим другим правцима и свако ново читање отвориће још један ниво тог сплета. С друге стране, постоји увек још једна могућност. Препустити се ритму таласа, без иједне мисли у глави.
Јелена Ангеловски (из поговора)

2.
Приказивачи ће, верујем, уживати у анализама и дешифровању матрице књиге, те сваке песме понаособ. Као некада ја, која сада, пак, уживање налазим у речитости шума, таласа нарочито, у несавршености тишине. Ово је препорука за читање књиге песникиње коју памтим од њених раних радова, што већ довољно говори. Похвала доследности и исправном разумевању онога што се зове – рад на себи, рад на тексту. Свежине промишљања које полази од увида да – Свака мисао по један / будући споменик нигдине.

Похвала пливању – да се изразим мало слободније – стилу који почива на премиси: И онда пливате, иако је сваки замах кроз слано / само изнова приказано расољавање. Једна сасвим оригинална еротичност која не јењава, израњана из наизглед безначајних проналажења, чија нежност, као и свака права нежност, опстаје у чулима прекривеним многобројним слојевима различитих градива. Врло деликатна еротичност, умеће исписивања пролазака – тог Једног кроз Друго и кроз себе, кроз огледала за чију се неизбројивост стара права, лична мера меланхолије.

Могуће је, дакле, ако смо икада у то посумњали – у малтеру пора стварати песме које нико никада неће моћи да разврстава на мисаоне, љубавне, путописне, урбане и како иде даље, савршено је – све једно.
Марија Кнежевић

Детаљније:

Блог

Фејсбук

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

admin_skd