Милица Јанковић: ЈЕДНА МОГУЋА АУТОБИОГРАФИЈА

Видео: https://youtu.be/BmKOvvFxGDU

Подсећања:

Милица Јанковић: ЈЕДНА МОГУЋА АУТОБИОГРАФИЈА

Уторак, 13. децембар у 19 сати

Српско књижевно друштво, Француска 7

Учествују:

Славица Гроња

Малиша Станојевић

 

Уређује и води:

Мирјана Митровић

 Лепи су били моји младеначки идеали, лепи и још лепши и примамљивији, што је стварност, што је живот био опорији. О, како сам волела то своје благо, које други нису ни примаћивали!

У књизи Једна могућа аутобиографија, коју је приредила Славица Гароња, први пут је пред читаоцем на једном месту већина од стотинак приповедака колико је Милица Јанковић за жиувота објавила, што у збиркама што у часописима. Књига ткође садржи до сада непознате и необјављиване фотографије Милице Јанковић из последњих година живота.

Српска књижевниц Милица Јанковић (1881-1939) припад плејади значајних, али дуго занемариваних српских писаца. Већ првом причом, објављеном у Српском књижевном гласнику задобила је похвале Јована Скерлића, да би после прве књиге Исповести из 1913. заслужила место у његовој Историји новије српске књижевности.

Ипак, животне околности деформисале су оно што је требало да буде једна блистава књижевна каријере. Борба са болешћу од ране младости и последњих 20 година живота прикованости за инвалидска колица и постељу обележили су опус Милице Јанковић.

За живота је објавила три романа (Пре среће, Плава госпођа и Мутна и крвава), књиге за децу и више збирки приповедака, међу којима су Међу зидовима, Путем, Плави, доброћудни вали, Људи из скамије.

Dejan Simonovic