НЕНАДУ ЈОВАНОВИЋУ НАГРАДА БИЉАНА ЈОВАНОВИЋ ЗА 2022. ГОДИНУ

НЕНАДУ ЈОВАНОВИЋУ

НАГРАДА БИЉАНА ЈОВАНОВИЋ

ЗА 2022. ГОДИНУ

  САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА

           На конкурс за Награду БИЉАНА ЈОВАНОВИЋ за 2022. коју додељује Српско књижевно друштво, конкурисало је 204 наслова најразличитијих жанрова. У шири избор уврштено је 16 наслова, а у ужи следећих пет:

  1. Драгица Стојановић, Глувонема, Градска народна библиотека „Жарко Зрењанин“, Зрењанин, 2022.
  2. Драгољуб Павлов, Пут у Лилипут,Културни центар Новог Сада, Нови Сад, 2022.
  3. Горан Чолакхоџић, Дворишна врата земље,Раштан издаваштво, Београд, 2022.
  4. Маја Солар, А хтела сам, ППМ Енклава, Београд, 2022.
  5. Ненад Јовановић, Каин и Абот, Авељ и Костело,Архипелаг, Београд, 2022.

На седници одржаној 26. априла 2023. године, жири Награде БИЉАНА ЈОВАНОВИЋ, у саставу Драган Бошковић (председник), Даница Вукићевић и Тијана Матијевић, једногласно је донео одлуку да се Награда БИЉАНА ЈОВАНОВИЋ за 2022. годину додели књизи:

 Каин и Абот, Авељ и Костело

Ненада Јовановића

 

 ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Колико само поезије у једној књизи. Колико фигура, прелаза значења, слојева културолошких знакова. Колика лакоћа писања поезије. Као могући резиме певања, као наговештај неког будућег певања, песничка књига Каин и Абот, Авељ и Костело изнова потврђује колико је Ненад Јовановић аутентичан песник, а свака његова песма поезија за себе. И не само да се у његовим стиховима рефлектују неке трансисторијске/интертекстуалне песничке нити, нити је његова поезија само духовит онолико колико је трезвен дијалог са културом и савременошћу, него као да наша поезија овом књигом добија неки свој будући глас. И то онолико колико „класик“ једног времена говори из будућности. А Ненад Јовановић се овом својом књигом потврдио као класик.

Јовановићеву поезију треба читати на најмање три равни: прва је иронијска/пародијска, друга је интелектуална, трећа: чиста поетска фигурација. И да је само једну од наведених равни активирао и уобличио, већ би то била изванредна поезија. Јовановић, опет, хоће СВЕ. И да се отвореном или деликатном иронијом поигра са свим могућим друштвеним, културним (медији, филм, литература, најшире схваћена уметност) стереотипима, и да нам покаже интелектуалну надмоћ преобиља знања, и да нам све то презентује у тако благом, чак ненаметљивом језику, који левитира између филозофског и уличног дискурса. Без грча, чак без имало напора, Јовановићев „стил“ нас води у спиралу тако суптилно а драстично диференцираних планова да више не знамо у чему уживамо: у иронији која се смекшава, у интелекту који се претвара у осећај/слику, у самим преливима слика које мисле. Зато читалац Каина и Абота, Авеља и Костела мора бити отворен сложеним слојевима и значењима поетских знакова и њиховом смислу који ће га запосести. Или све, или ништа; или поезија или ништа – био би кредо ове књиге Ненада Јовановића.

И ова поезија није разарајућа, није ни нихилистичка, па ни трагичка. Она је поезија и утолико људска, и то у временима када све људско одлази у заборав. Рецимо: мангупски људска, интелектуално надмена, а опет блага као гутљај далекоисточног чаја. Сто десет страна „вожње“ кроз свет (и историју) поезије и културе, кроз различите геокултурне топониме којима је Јовановић завртео не ову земљу какву је културноисторијски знамо него нас је убацио у неку нову, садашњу а будућу „ГЕУ“ и њену културу. Сто десет страна „вожње“, опет, неким исувише личним трансверзалама. А оно што нам Јовановић несвесно говори: нема, ипак, више нас, оног посебног, индивидуалног, спутавајуће локалног: „возимо“ неком новом земљом, новом културном топографијом, „возимо“ бескајима новог света, семиолошки „возимо“ као производи културе. Али и поезије. И зато још увек људи! И цела та „вожња“ испраћена је прелепом музиком језика. Сто десет страна музике; али и (глобално)културно-песничка енциклопедија на сто десет страна, поетски катихизис; дневник…? У сваком случају: нови LP Ненада Јовановића. А на овом виртуелном винилу непоновљиви звук, понављамо, Јовановићевог (трансмодернистичког) СВЕ.

Ништа друго жирију није остало него да награди то СВЕ Ненада Јовановића, оно СВЕ Каина и Абота, Авеља и Костела. Јер оно се не може изговорити на неком другом дискурсу, нити у овом саопштењу, већ само на језику поезије Ненада Јовановића. И то онако како

„Свети Фрања није изговарао, него

блејао име Витлејема“!

 

У Београду, 26. априла 2023. године

____________________________

Драган Бошковић (председник)

 

____________________________

Даница Вукићевић

____________________________

Тијана Матијевић

 

Dejan Simonovic