Награда “Васко Попа” Бојани Стојановић Пантовић

Награду за поезију “Васко Попа” добила је Бојана Стојановић Пантовић, за песничку збирку У обручу.
Одлуку је, већином гласова, донео жири који је радио у саставу: Јован Зивлак (председник), Радомир Андрић, Душко Новаковић, Владимир Гвозден и Славомир Гвозденовић.
Жири је разматрао, у складу са Правилником, 70 наслова из песничке продукције у 2017. године, а лауреата је одабрао међу седам песничких књига које су ушле у ужи избор.
То су књиге Алека Вукадиновића Песнички ателе 2 (Граматик), Бојана Јовановића Спасоносне невоље (Градац), Братислава Р. Милановића Одрон светлости (СКЗ), Мирослава Цера Михаиловића Падање са дна (Каирос), Маје Солар Без зачина (КЦ Новог Сада), Бојане Стојановић Пантовић У обручу (Повеља) и Веселина Мишнића Неко налик киши (Индустрија књига).
Збирка Бојане Стојановић Пантовић је добила три гласа чланова жирија, а два су припала књизи Братислава Р. Милановића.
Добитница је и универзитетски професор, и угледна књижевна критичарка, која поезију доживљава као своју судбину.
Награда “Васко Попа” установљена је 1995. и сваке године се додељује у Вршцу, и уручује се дан песниковог рођења, 29. јуна.
Награду додељују Агенција Ђорђевић, а дародавци новчаног износа награде су Град Вршац и “Сензал капитал”, власника Радета Ракочевића из Београда. Награда се састоји од Повеље с Попиним ликом, рад академског сликара Милана Блануше, и новчаног износа.

Dejan Simonovic