Сачувајмо библиотеку

Српско књижевно друштво упућује апел надлежнима да учине све како би библиотека „Перо Слијепчевић“ у Новом Београду остала на истој локацији на којој се налази последњих 40 година.

Према информацијама којима располажемо, Библиотеци је наложено да се до краја јануара исели из постојећих просторија које су у власништву зграде у којој се налази, зато што су, наводно, тако одлучили станари на челу с новим управником. Тражили су од Библиотеке вишеструко већу цену закупа, коју она не може себи да приушти.

Библиотека „Перо Слијепчевић“ једина је библиотека за све новобеоградске блокове са десне стране Улице Јурија Гагарина и броји 1.600 чланова. Налази се на идеалном месту за такву установу, будући да је удаљена од прометних улица. У њу долазе и старији људи, и инвалиди који имају адекватан приступ њеном улазу. У њеној непосредној близини је и Основна школа „Кнегиња Милица“ која је стара колико и Библиотека, дакле, 40 година, тако да је међу члановима одувек био велики број школараца.

Сматрамо да општи интереси културе морају бити изнад интереса појединаца, а ова библиотека је својим деловањем и традицијом потврдила да представља јавно добро шире заједнице.

Српско књижевно друштво

Београд, 16. 01. 2023.

Dejan Simonovic