Драган Јовановић Данилов

Драган Јовановић Данилов

Драган Јовановић Данилов рођен је 7. новембра 1960. године у Пожеги. Студирао је на Правном и Филозофском факултету у Београду на групи за историју уметности.Његова поезија изазвала је критичку рецепцију на италијанском, француском, енглеском, бугарском, румунском и словачком језику. Између осталих, заступљена је у антологијама New European poets у издању Graywolf Press, Saint Paul, Minnesotа, 2008. године и у антологији српске поезије The horse has six legs у преводу и избору Чарлса Симића, објављеној на енглеском језику, у издању Graywolf Press, Minneapolis, 2010. Учествовао је на бројним међународним песничким фестивалима. Одржао је више самосталних књижевних вечери и читања поезије у Француској. Књиге песама преведене су му на енглески, француски, немачки, италијански, грчки, бугарски, словачки, румунски и македонски језик.
Роман Иконостас на крају света објављен је на мађарском језику 2006. године.
Данилов је и ликовни критичар и есејиста. Аутор је монографије о сликару Василију Доловачком. Написао је преко две стотине текстова за каталоге ликовних изложби. Његове ауторске изложбе “Метафизика цртежа” и “Медитеранска озарења” одржане су у Модерној галерији у Ваљеву 1999. и у галерији Дома културе у Чачку 2002.
Отац је кћери Изабеле и Софије.

Објавио је збирке песама: Еухаристија (1990), Енигме ноћи (1991), Пентаграм срца(1992), Кућа Бахове музике (1993), Живи пергамент (1994), Европа под снегом (1995), Пантокр(е)атор (1997), Глава харфе (с Дивном Вуксановић, 1998), Алкохоли с југа(1999), Концерт за никог (2001), Хомерпредграђа (2003), Гнездо над понором (2005), Мемоари песка (2008), Моја тачна привиђења (2010), Кад невине душе одлазе (2011) и Вино с вулкана (2012) и др, као и романе: Алманах пешчаних дина (1996), Иконостас на крају света (1998) Отац ледених брда (2009) и „Таласи београдског мора“и књигу аутопоетичких есеја: Срце океана (1999).

Учествовао је на бројним међународним песничким фестивалима. Одржао је више самосталних књижевних вечери и читања поезије у Француској.

Добитник је књижевних награда: „Бранкове награде“, „Змајеве награде“, награде „Васко Попа“, „Бранко Миљковић“, „Меша Селимовић“, Виталове награде „Златни сунцокрет“, „Оскар Давичо“, награде Српске академије наука и уметности из фонда „Бранко Ћопић“, „Просветине“, „Стеван Пешић“, „Ристо Ратковић“, „Јефимијин вез“, „Песма над песмама“ „Златни прстен деспота Стефана Лазаревића“, награде „Димитрије Митриновић“, „Лаза Костић“, „Момо Капор“ и „Дисове награде“ за целокупно песничко дело. Добитник је међународних књижевних награда „Pro creation“ и „Велика базјашка повеља“. Збирке песама преведене су му на енглески, француски, немачки, италијански, грчки, бугарски, словачки, румунски и македонски језик. Роман Иконостас на крају света објављен је на мађарском језику (Напкúт Публисхинг Хоусе, Будимпешта 2006) у преводу Јаноша Борбеља, а Отац ледених брда на македонском језику 2013.

Данилов је и ликовни критичар и есејиста. Аутор је монографија о многим савременим српским сликарима. Живи у Пожеги и Београду.