Иван Јовић

Иван Јовић

Иван Јовић рођен је 1971. у Аранђеловцу. Дипломирао је на Учитељском и магистрирао на Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију у Београду. Радио је на различитим алтернативним образовним пројектима. Завршио је режију у престижном Филмском центру за визуелне комуникације Квадрат. Са својим ауторским филмом Исцељење освојио је бројне награде, од којих издваја као посебно значајне награду за најбољи играни филм на међународном фестивалу Златни витез у Севастопољу и награду жирија на београдском ФЕСТ-у у категорији “Српски филм”. Пуне четри године радио је на великом документарно-архивском пројекату усмене историје, названом Завештање, који обухвата сведочанства људи који су преживели Други светски рат на просторима НДХ. Премијера документарног филма Завештање очекује се током 2016. године.Поносни је отац Милене, Милице и Ленке и то му је омиљено занимање.

Књиге прича

  • Непрестано мислим на Едуарда (2003)
  • Весели живот човека у ковчегу (2005)

Приче из ових књига превођене су на енглески и италијански језик.

Романи

  • Затвореник (2010)
  • Житије села (2013)

Публикације

Учествовао је у приређивању две публикације са ликовним и литерарним радовима деце са Косова, која су настале као резултат конкурса: Сањам, а шта ми се догађа (2005) и Писма из енклава- поздрав са Косова и Метохије (2007). Оба издања су двојезична, енглеско-српска, а последња књига је преведена и на руски језик. На Међународном сајму књига у Москви 2009. године ова публикација је добила запажено признање.

Аутор је два акредитована уџбеника српског језика за ниже разреде основне школе: Читанка за први и Читанка за трећи разред.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail