Јасмина Топић: ПРИВРЕМЕНИ БОРАВАК и САД СМО НА ОСТРВИМА

Видео…

Аудио…

Јасмина Топић: ПРИВРЕМЕНИ БОРАВАК и САД СМО НА ОСТРВИМА

Петак, 4. новембар у 19 сати

Српско књижевно друштво, Француска 7

Разговарају:

Горица Радмиловић

Гојко Божовић

Јасмина Топић

Уређује и води: Мирјана Митровић

Можемо да будемо и потомци диносауруса

с оним тешким називима што звуче

као рептауруса, уса, цефалуса…

што се тако добро слажу са шкрипом камења под патикама.

Сада смо на острвима представља избор из поезије Јасмине Топић, који је приредила Горица Радмиловић, а објављен је као део награде „Милош Црњански“, коју додељује Културни центар Војводине из Новог Сада. Привремени боравак, најновија песничка збирка у издању Архипелага, награђена је 2021. наградом „Милица Стојадиновић Српкиња“.

Представљање ове две књиге омогућава увид у актуелне преокупације песништва Јасмине Топић, да се направи увид у њено претходно стваралаштво и еволуцију тематских линија и стислких финеса и да, како је то написала Драгана В. Тодоресков, „ у собу стихова и меланхоличних знаменитости Јасмине Топић уђемо опрезно, појачане пажње и подигнуте лествице очекивања“.

Прву књигу поезије Јасмина Топић (1977) објавила је са двадесет година као финалиста конкурса „Десанка Максимовић“, а својом правом првом књигом сматра Пансион. Метаморфозе. из 2001. Потом је објавила Романитзам, Тиха обнова лета, Док неко шапуће наша имена, Плажа Несасница и др.

Активно учествује у културном животу Панчева, у коме живи. Више пута је бирана за резиденцијалне програме за писце, у оквиру којих је боравила у Бечу, Ријеци, Тирани, Готланду, Кремсу, Сарајеву.

Dejan Simonovic