Округли сто: Лик и дело Бранка Пиргића

ЛИК И ДЕЛО  БРАНКА  ПИРГИЋА

Четвртак 4. октобар у 12 часова
Српско књижевно друштво, Француска 7, Београд

Округли сто: Лик и дело Бранка Пиргића

У четвртак  4. октобра 2018. године у 12 часова, у просторијама Српског књижевног друштва, у Француској 7, одржаће се  Округли сто под називом: ЛИК И ДЕЛО  БРАНКА  ПИРГИЋА – у организацији Српског књижевног друштва.

Учесници  Округлог стола:
Бранислава Марковић
Бојан Јовановић
Душан Јањанин
Ђорђе Јанић
Јанко Вујиновић
Марко Паовица
Мило Ломпар
Милош Кнежевић
Мирко Магарашевић
Остоја Продановић

Модератор Васа Павковић

Сви изложени радови о Бранку Пиргићу и његовом књижевном делу биће објављени у зборнику који ће бити штампан до краја ове године.

Бранко  Пиргић Пирга (1952-2017)

Писац и књижевни критичар, Бранко Пиргић, рођен је 26.фебруара 1952. год. у Ваљеву. Завршио је Филолошки факултет Универзитета у Београду, на одсеку за југословенску и светску књижевност.
Радио је као професор, новинар, организатор културних програма у Матичној библиотеци „Љубомир Ненадовић“ у Ваљеву, неколико година је живео и радио у Канади. Последњих 17 година је  као „слободни уметник“ био учесник многих трибина, организатор књижевних и мултимедијалних вечери у Београду, Ваљеву и у Торонту.
Никада није био члан партије нити неке политичке организације, што је с поносом истицао.
Поред прозе и есеја, Бранко Пиргић је писао и књижевну критику. Његови књижевно-теоријски чланци објављивани су у бројним дневним новинама и недељним часописима, у књижевним публикацијама и зборницима.
Организовао је и учествовао у бројним културним манифестацијама у Београду и Ваљеву. И поред тога што је живео у Београду, никада није напустио Ваљево.
Током тридесетак протеклих година, поред књижевних критика и есеја, објавио је и пет књига прозних записа: „Повратак у сутон“ , „ Небо над Ваљевом“, „Одлазак у сумрак“, „Ево ме, ту сам“ , и „ Искре из пепела“. У свакој од њих су централно место заузимали Ваљево и Ваљевци. „Све почиње у Ваљеву и са Ваљевцима и све се завршава у Ваљеву и са Ваљевцима“, говорио је.
Близу четрдесет година Бранко је био цењен учесник српске књижевне сцене. Интелектуалац који није правио компромисе и који је сматрао да су индивидуализам и апсолутна независност писца, како од власти тако и од уметничких котерија, нешто што се само по себи подразумева.
Бранко Пиргић је преминуо у децембру 2017. године. Иза себе је оставио супругу Биљану и сина Богдана.

Dejan Simonovic