Сећање на Љиљану Ђурђић

 

Књижевница, изузетна стваралачка личност, чланица Српског књижевног друштва Љиљана Ђурђић преминула је 11. новембра 2021. у Београду.

Љубазношћу Драгослава Симића, уредника драгоценог сајта Аудио и фото архив (http://www.audioifotoarhiv.com/) преносимо његов интервју „Јавни живот Љиљане Ђурђић“ који можете преслушати на следећим интернет адресама:

Део 1 http://www.audioifotoarhiv.com/gosti%20sajta/Ljilјana%20Djurdjic/01%20Ljilјana%20Djurdjic.mp3

Део 2: http://www.audioifotoarhiv.com/gosti%20sajta/Ljiljana%20Djurdjic/02%20Ljiljana%20Djurdjic.mp3

Страница посвећена Љиљани Ђурђић налази се на интернет адреси: http://www.audioifotoarhiv.com/gosti%20sajta/LjiljanaDjurdjic.html

Напомена уредника сајта Аудио и фото архив

Године 2002/3. покренуо сам серију документарних емисија “Портрети жена у јавном животу Србије” у последњој деценији XX века. Оба дела емисије у којима је тада говорила Љиљана налазе се на сајту проширени темом “Ово ће бити исповест…”

Ако се на Гуглу, откуца одредница Љиљана Ђурђић, добиће се мноштво информација о овој београдској књижевници и песникињи. За иоле радознале биће то довољан повод да уђу у креативни свет ове даровите жене чије дело броји десетак књига. На сајту ће бити приказано само 5 наслова. Али оно што не пише на Гуглу и што се не може наћи ни у једној њеној биографији, то је чињеница да сам Љиљану упознао давно пре него што су творци Интернета могли и да претпоставе да ће својом виртуелном комуникацијом окупирати свет.

Али да се вратим на почетке седамдесетих.

Љиљана ми је често читала песме и приче које је писала. Дружили смо се као пријатељи. У том друштву било нас је четворо. Разговарали смо о свему што је у том тренутку било модерно у уметности. Волели смо да чујемо све који су умели добро и лепо да пишу. Били смо млади и непознати. Веровали смо да је наше право да уђемо на велика врата у јавни живот. Али како објавити неку песму или причу када нико није чуо за тебе. Захваљујући случају да сам познавао неког ко је имао жељу да чује моју препоруку, а потом и дар да препозна писца, књижевни првенац Љиље Ђурђић објављен је, како је описано у угледном књижевном часопису.

Све остало је после дошло само од себе. Од првих објављених песама седамдесетих, до данас, у књижевном животу Љиљане Ђурђић низале су се књиге, преводи, колумне у “Данасу”.

2002/3. године покренуо сам серију документарних емисија “Портрети жена у јавном животу Србије” у последњој деценији XX века. Оба дела емисије у којима је тада говорила Љиљана налазе се на сајту.

Dejan Simonovic