Зорица Јевремовић Мунитић (1948-2023)

Драмска списатељица, теоретичарка и ауторка критичких студија о савременом српском позоришту, чланица Удружења драмских уметника Србије и  Српског књижевног друштва.

Кремација ће бити одржана 10. октобра на Новом гробљу у Београду у 13.15 сати.

Рођена у Ражњу 1948. године, Зорица Јевремовић Мунитић дипломирала је 1975. године драматургију на Факултету драмских уметности у Београду.

Ауторка је драма Ој, Србијо, нигде лада нема, Фјодорова девојчица, Бајка блуз, Балада о девојачком оделу, као и бројних есеја и научних зборника.

Значајан је и њен рад на оснивању позоришних трупа за маргиналне друштвене групе.

Била је оснивачица и директорка Центра за медије “Ранко Мунитић” и уредница регионалног часописа за медије и културу Медиантроп.

У знак сећања на свог супруга Ранка Мунитића (1943-2009), утицајног филмског критичара, теоретичара и историчара, филмског сценаристе, публицисте и једног од најбољих познавалаца стрипа, анимираног и документарног филма у бившој Југославији, Зорица Јевремовић Мунитић је иницирала 2012. године додељивање регионалне награде Центра за медије “Ранко Мунитић” “Трепетало из Трогира”.

Међу добитницима тог призања су филмски редитељи Младомир Пуриша Ђорђевић, Душан Макавејев, Лордан Зафрановић и Карпо Аћимовић Година, филмски редитељ, аниматор и илустратор Недељко Драгић, визуелни уметници Милета Продановић и Марија Драгојловић, мултимедијални уметник и писац Ненад Рацковић, композитори Ивана Стефановић и Зоран Ерић, глумица Хана Селимовић, те песник, есејиста и издавач Бранко Кукић.

  • Фотографија: УДУС архива

Извор SEEcult.org