Соња Атанасијевић Велика лаж

atanasijevicsonjavelikalazПонедељак, 27. март у 20 часова
Српско књижевно друштво, Француска 7, Београд
Разговори с разлогом:
Соња Атанасијевић Велика лаж
Учествују:
Весна Тријић
Слађана Илић
ауторка
Уређује и води Дејан Симоновић

Роман Велика лаж је савремена, урбана прича која истражује како данашњи корпорацијски капитализам и дубоко дехуманизовано, а високо технолошки развијено друштво, утичу на породицу, љубав, пријатељство, на слободу људског бића. Другим речима прича о људима који покушавају да сачувају свој морални интегритет, а да истовремено не угрозе своју ионако неизвесну егзистенцију.

„Исприповедан из перспективе ембриона који доноси одлуку да се не роди, јер је људски свет у који треба да ступи пелцован од сваког добра а зло је постало његова званична вредност, нови роман Соње Атанасијевић оштра је критика друштва и алармантна опомена и позив свима да станемо на пут неконтролисаном затирању људскости и традиционалних вредности.

Радњу свог романа ауторка ситуира у једној од типичних мултинационалних компанија у којима је увећавање профита смисао сваког постојања и задатак претпостављен међуљудским односима. Стрес који јунакиња романа проживљава, непрестани мобинг и страх од отказа, иако препознатљиви као реалност савременог живота, у овом роману показаће се као најмање зло, односно као логична последица таквог устројства света који више није заснован на добру, моралу и саосећању.

У напетом финалу романа, алегоријска слика глобалне завере држава и корпорација представљаће шокантно отрежњење у којем ће сваки читалац моћи да се препозна… И да се коначно покрене.“

Уредница: Наташа Анђелковић

Dejan Simonovic