Драги Бугарчић „Обдукција: роман у тринаест поглавља“

bugarcicdragiobdukcija
Среда, 12. април у 12 часова
Српско књижевно друштво, Француска 7, Београд
Разговори с разлогом:
Драги Бугарчић „Обдукција: роман у тринаест поглавља“
Учествују:
Надежда Радовић
Aнђелка Цвијић
Златоје Мартинов
и аутор
Уређује и води Дејан Симоновић

Обдукција, четрнаести роман Драгог Бугарчића (Вршац, 1948) јесте роман-животопис Александера Саше Лермера (Вршац, 1920 – Водсворт, Охајо, 2015). Његови родитељи су се упознали 1913. у Бечу куда је отац Јулиус из Вршца отпутовао да учи  сликарство и тамо, у Штатпарку, упознао своју љубав Марију Терезију. После Великог рата са њом се вратио у Вршац и, одатле, са троје деце преселио у Београд где је створио велику молерску фирму и научио српски језик. У Вршцу и Вијени је знао немачки, мађарски и цигански.
Саша је дечаштво провео у Савамали са погледом на реку Саву.
Његов живот пацифисте и космополите одвијао се као роман-филм на путу од Југославије, преко Немачке, до Америке. У Водсворту је нашао други завичај и пожелео да о свом животу напише роман или некога приволи да то уместо њега учини. Дијалог путем телефона и преписке са пријатељем из Вршца свео се на писање романа, велику романсирану Лермерову исповест, човека крштеног у вршачкој цркви.
Александер Лермер је био ученик елитне Друге мушке гимназије из које је памтио професора Косту Соколовића, и фудбалер. Као првотимац јуниорског тима БСК-а био је првак Југославије 1937. Између фудбала и студија због прелома ноге определио се за медицину. Рат је као мобилисан војник провео у банатској Белој Цркви као лекарски помоћник са стетоскопом, без оружја. Као патолог у Америци, куда је са Ане Маријом и ћерком Силвијом отпловио 1951, обавио је 7000 клиничких и 815 судских обдукција. Записао је у свеску.
Поглавља романа насловљена су по насловима познатих књижевних дела (Странац, Сеобе, Мати, Београд, Америка…).

(Вечерње новости)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Dejan Simonovic