Енес Халиловић: Средње слово.

Енес Халиловић: Средње слово. – Нови Пазар: Грађански форум, Нови Пазар: Народна библиотека Доситеј Обрадовић, 2016. – 44 стр.

enes_srednje_slovoНије редак слушај у нашој и светској књижевности да се песници после више књига поезије и афирмисања колико у националним оквирима, толико и шире (друге државе, други језици, награде) враћају првој или неким од тзв. раних књига поезије/раној фази певања и врше мање или веће прераде. Многи се одричу првих књига. Енес Халиловић (1977, Нови Пазар, објавио је почев од 1995. до данас 5 књига поезије, 2 књиге прича, 2 драме и 2 романа; за песништво је добио неколико најугледнијих песничких награда у Србији, превођен на осамнаест страних језика, међу њима и тзв. мање језике: летонски, словеначки, грчки, албански, каталонски…) није се “одрекао” своје прве књиге објављене у 18. години. Напротив, сада је пред читаоцима друго, допуњено и измењено издање, како сам песник пише у белешци Уз друго издање – “уврштене су и неке пјесме настале до 2000. године, а које се нису уклапале у концепцију Блудног парипа (друга Халиловићева књига, објављена 2000). Такође, у истој белешци каже да је први одштампани примерак примерак који је узео у руке крив што је престао да тренира кошарку јер је сматрао да спорт не приличи писцу. Данас, две деценије касније, посрећило се многим читаоцима Халиловићеве поезије по свету, а одустајање од кошарке није угрозило ни европске, ни NBA лигу. Овај мали “хуморни” испад приличи појединим песмама књиге Средње слово, хумору, мудрој иронији над светом, људским судбинама, историјом, човековом цивилизацијом. Има наведеног и у другим песниковим књигама. Пуно је и добро писано о његовој поезији, и још ће се писати. Навешћемо једну “целу а лепу ” песму:

ОГЛАС

Повољно продајем
француску механичку справу
у потпуно исправном стању.
Година производње 1792.
коришћена до 1977.
Подмазана око седамдесет хиљада пута.
Модел: Луј XVI.

Али, осим ове ледене ироније код Халиловића у овој књизи налазимо и примере нежније лирике, песме у прози и песме/исказе, стихови/мисли/реченице разложно поређане по бројевима (Коњске теме, Наслаге, Сервисне информације, Сличице, Туристички проспект: 1. Хорска тишина, 2. Један вођа гризе као вук,/други вођа гризе као вашка. Веже их сродство. 3. Библиотека скаче као кокош без главе, тако до 18. тачке ове “рекламне” песме).

Н. Ћосић, 9. 3. 2017.

admin_skd