Горан Гоцић Последња станица Британија и Елен

ГОРАН ГОЦИЋ
ПОСЛЕДЊА СТАНИЦА БРИТАНИЈА
ЕЛЕН

plakatgocicgoranbritanijaelennetПонедељак, 26. фебруар у 20 часова

Српско књижевно друштво, Француска 7
Разговори с разлогом:
Горан Гоцић
Последња станица Британија, роман (Лагуна, Београд, 2017)
Елен и друге песме о навикама светости (Народна библиотека „Стефан Првовенчани“, едиција Повеља, Краљево, 2017)

С аутором разговарају:
Слађана Илић и
Дејан Симоновић

Уређује и води Дејан Симоновић

„Последња страница Британија“ је горак роман о губитницима који се не мире са поразом и подређенима који се не мире са сопственом подређеношћу. О странцима у тврђави Британији, коју истовремено одбацују, као и што и Британија њих одбацује, и покушавају да освоје. Приповест о поносу и презиру, о отпору и мукама са самоодређењем. Приповедан из угла једног Сицилијанца, овај роман приказује борбу самог приповедача, као и његових пријатеља – два Србина и једног Чех-Словака – не само за останак и опстанак већ и за очување достојанства у Лондону, црној рупи која све гута.

Књига поезија „Елен и друге песме о навикама светости“, згуснуте емоције и снажног романтичног набоја, повезана је многим нитима са романом.

„Можда и јесмо били уљези, можда и јесмо били маргиналци, јесмо били сиромаси; можда јесмо били недодирљиви, јесмо били последњи; можда јесмо били на ивици – егзистенције, беса и дневног светла, ивици плача – јесмо били на рубу пропасти, јесмо презадужени појединци, јесмо из држава у дужничком ропству. Нас су представљали као јужњаке с малим ј, источњаке с малим и, парије с великим П, Европљане који се у Европу не рачунају. Можда су били у праву. То је било онда. А сада?
Пробасмо све да продремо тамо.“
(„Последња станица Британија“)

Горан Гоцић ове године слави тридесетогодишњицу новинарског стажа. За то време радио је за тридесетак медијских кућа укључујући Индипендент, Би-Би-Си, Сајт енд саунд, Политику и РТС. Његов први роман Таи (2013), био је бестселер, освојио четири националне награде за књижевност и преведен је на четири језика. Други роман Последња станица Британија (2017) дискретно стиче поштоваоце. Написао је три студије, Енди Ворхол и стратегије попа (1997), Емир Кустурица: Култ маргине (2001) и Како убити Бетовена: Болест као стил (очекује се 2018), као и збирку поезије Елен (2017). Снимио је туце документарних филмова испред и иза камере, а текстови су му засад објављени у двадесет и шест зборника. Књиге, текстови и филмови су му преведени на укупно дванаест језика.

Dejan Simonovic