Конкурс за кратку причу – БИБЕР

Са задовољством вас обавјештавамо да је по други пут отворен регионални конкурс за кратку причу – Бибер. Тема конкурса је помирење у контексту заоставштине ратова и насиља у земљама бивше Југославије, посебно од 1991. године (односно 2001. године**). Позивамо ауторке и ауторе који пишу на албанском, македонском, босанском, црногорском, хрватском или српском језику да нам пошаљу своје приче. Позив се односи на афирмисане ауторке и ауторе, као и на оне који нису до сада објављивали.

Конкурс је отворен до 14. 06. 2017.

Аутори/ке три најбоље приче биће награђени новчаним наградама:

1. награда 800 евра
2. награда 600 евра
3. награда 400 еура.

Најмање двадесет изабраних радова биће објављено у вишејезичном зборнику.

Жири чине Татјана Громача, Фарук Шехић и Ким Мехмети. Конкурс организује Бибер тим Центра за ненасилну акцију Сарајево-Београд.

Одлука жирија биће објављена до 30.10.2017.
(Процес доношења одлуке траје релативно дуго због потребе да се велики број прича преводи.)

_____

** Односи се на оружане сукобе у Македонији 2001. (фебруар/вељача 2001.- новембар/студени 2001.)

О теми

Помирење није популаран термин, јер се најчешће поистовјећује са концептом опроста или са идејом да треба све заборавити и окренути се будућности. Дубоко вјерујемо да је немогуће заборавити ужасе губитка, патње и неправде које су људи претрпјели.

Међутим, ако помирење разумијемо као одустајање од мржње, као тражење начина да се дође до правде, али тако да се над другим у том трагању не чини неправда, као шансу да изградимо извјеснију, безбједнију и слободнију будућност за све, онда сматрамо да је то нешто што нам је пријеко потребно. Стога желимо да позовемо ауторке и ауторе да на нов и креативан начин размишљају о помирењу и да нас инспиришу причама које превазилазе постојеће предрасуде и ушанчена непријатељства, причама које помијерају границе. И да тиме можда дају потребан потицај нашим друштвима.

Молимо вас да о овом конкурсу обавијестите оне за које сматрате да би били заинтересовани.

Унапријед се радујемо одзиву!

Бибер тим и Центар за ненасилну акцију
biber@nenasilje.org

admin_skd