ПОВОДОМ УКЛАЊАЊА ДЕСАНКЕ МАКСИМОВИЋ ИЗ НАСТАВНОГ ПРОГРАМА

ПОВОДОМ УКЛАЊАЊА ДЕСАНКЕ МАКСИМОВИЋ

ИЗ НАСТАВНОГ ПРОГРАМА ЗА ГИМНАЗИЈЕ И СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

Српско књижевно друштво сматра недопустивим и несхватљивим уклањање Десанке Максимовић из наставног програма за гимназије и средње школе. Образложење је до те мере бесмислено да не заслужује коментар.

Вредност Десанкиног опуса и њено место у српској књижевности и култури су јасни свакоме, изузев комисији која је о томе одлучивала, о чему сведочи и бурно реаговање не само књижевне већ и најшире јавности.

Српско књижевно друштво захтева да се овај штетни предлог сместа повуче а Десанки Максимовић посвети пажња коју заслужује.

Треба нам више а не мање Десанке Максимовић.

Треба нам више а не мање књижевности и спрског језика у школским програмима.

Ово није први пут да се творци образовних програма тешко огреше о српску књижевност и њене значајне ствараоце. Поменимо само случај Владана Деснице.

Стога, Српско књижевно друштво се снажно залаже да се:

–    Знатно увећа фонд часова књижевности и српског језика у основним и средњим школама.

–    Знатно унапреди поступак доношења наставних програма који се тичу књижевности и језика. Питање наставе књижевности је превише важно да би се препустило једној комисији и једном заводу. У овај процес треба укључити САНУ, надлежне катедре, институте, удружења књижевника, наставнике. Процес би морао бити у потпуности јаван а сви предлози благовремено доступни књижевној јавности.

Српско књижевно друштво

08. 06. 2020.

Dejan Simonovic