Слободан Гавриловић: ПАРИСКИ ШЕШИР

Нове књиге:

Слободан Гавриловић: ПАРИСКИ ШЕШИР

Четвртак, 13. октобар у 19 сати

Српско књижевно друштво, Француска 7

О књизи говоре:

Проф. др Мирјана Стефановић,

Жарко Чигоја,

Петар Арбутина,

Слободан Гавриловић

Уређује и води:

Мирјана Митровић

Да ли је судбина Усуд или је воља Творца?Или је одређена злим и добрим људима?Да ли је судбина наш карактер или је тамни и необуздани део наше природе?.

Роман Париски шешир осветљава један прекретни догађај из српске историје са самог почетка 20. векаа. Повести о последњем Обреновићу даје облик трагичног неспразума између осетљивог појединца и компликованог света.

Слика Србије виђене очима младића пући ће при судару са реалношћу коју обликује политика, али се неће распасти. Јер, овај роман је и „ода поетичностима које нам дарују крајеви, разговори и речи“ Гавриловићеве Србије, написао је Јовица Аћин.

Посебно су занимљиви женски ликови овог романа јер и у крвавим догађањима настоје да сачувају „лепоту чина даривања и лепоту самог предмета даровања“, како је то формулисао Првослав Вучковић.

Овај роман садржи и својеврсну оду родном крају Слободана Гавриловића, рођеног 1951. у Пријевору код Чачка. Као социолог, Гавриловић је објавио студије Србија је жедна демократије, Положај старих лица на Златибору, Млади радници, О жртвама Стаљиновог терора, Архивска грађа о Живојину Павловићу… Пре Париског шешира, објавио је романе Џелат и Збег.

Dejan Simonovic