Васа Павковић: СТАРО ЗЛАТО

Представљамо:

 

СТАРО ЗЛАТО

Осамнаест заборављених српских приповедача

Васа Павковић

 

Четвртак, 28. фебруар у 20 часова

Српско књижевно друштво, Француска 7

 

О књизи говоре:

Милица Ћуковић,

Васа Павковић

Уређује и води: Мирјана Митровић

Са озбиљним познавањем наше књижевне традиције и савремене сцене, на темељу комплексног искуства, на једној страни писца, на другој критичара, антологичара и члана књижевних жирија, Васа Павковић је сачинио антологију, која савременом читаоцу представља 18 одличних приповедача чија имена су готово сасвим непозната.

Истичући да су у питању заборављени писци, Павковић исписује њихове кратке али врло упечатљиве биографије, из којих се види да су у питању аутори који или нису успели да се на књижевној сцени свога времена изборе за канонизацију, или нису успели да се наметну неком од доминантних књижевних ауторитета. Осим што покушава да исправи барем неке књижевне неправде, Павковић овом књигом указује на погубан утицај ванкњижевних разлога, због којих релевантни писци постају заборављени. Кад набраја: лична нетрпељивост, клановска подела, утицај (књижевне) власти, жанровско опредељење и читалачка успешност, Павковић дијагностикује болести које и данас исцрпљују српску књижевност.

У предговору „Старог злата“ Павковић каже: „тежио сам да на канонску вертикалу српске белетристике, од краја 19. века до данас, прикачим неколико сасвим различитих приповедача о којима би у будућности требало свакако повести више рачуна. Због књижевне правде и уметничке вредности, подједнако“.

За антологију „Старо злато“ Васа Павковић награђен је наградом „Кочићево перо“.

 

Dejan Simonovic