Живко Николић: Сећање на крај XX века

Живко Николић: Сећање на крај XX века

Панорама песника рођених од 1951. до 1960.

Аудио запис…

Четвртак, 14. март 2024. у 19 сати

Српско књижевно друштво, Француска 7

 

Учествују:

Бојана Стојановић Пантовић

Славољуб Марковић

песници заступљени у Панорами

и приређивач

Води: Мирјана Митровић

Приређивањем панораме песама које су написали песници рођени у шестој деценији двадесетог века, Живко Николић је сачинио још један, необориви доказ тврдње да је поезија највиталнији део српске књижевности.

Николић, превасходно песник који  и сам припада тој генерацији, такође је дугогодишњи посвећени и педантни хроничар наше књижевне сцене. Познаје и поезију и песнике, што се види по деликатном избору стихова којима је представио свакога од више од 100 заступљених аутора.

Никoлићево Сећање на крај XX века никако није књижевно генерацијско окупљање, већ је пресек једне епохе у нашој култури. Сви ти песници својим првим песмама појавили су се у тада богатој књижевној периодици, а прве збирке изашле су им отприлике у исто време у истом виталном књижевном амбијенту.

Часописи као што су били Књижевна речВидици и многи други, затим едиције Пегаз у Београду и Прва књига у Новом Саду били су кључни за прве кораке ове генерације песника. Њихове потоње зрелије збирке налазиле су место код престижних издавача, не само у Београду и Новом Саду, већ и у многим другим градовима у Србији. Тако је њихово стваралаштво постајало значајна културна чињеница.

Да ни то по много чему златно доба српске поезије није било без својих сенки, јасно се види између корица Сећања на крај XX века.

Dejan Simonovic