Трибина: Дејан Алексић „У добар час“

aleksicdejan-u-dobar-cas
Понедељак, 6. фебруар
у 20 часова
Српско књижевно друштво, Француска 7, Београд
Разговори с разлогом:
Дејан Алексић „У добар час“, књига поезије
(Имам идеју, 2016)
С аутором разговара Соња Миловановић
Уређује и води Дејан Симоновић

Питајући се о смислу, и песмом сведочећи потрагу за њиме, Дејан Алексић насловом своје нове песничке књиге „У добар час“ као да наговештава да се тај погодни или пресудни тренутак догађа управо сада, као и то да он још увек, или можда никада, није и не може бити досегнут. Да ли га је могуће правовремено осетити у свакодневици, или пак наслутити у вечности, скрива ли се у два лица ноћи, једној од константних тема и атмосфера овог песника, спознају ли га јуродиви и усамљени боље и јасније у савременој заглушености информацијама и површности егзистенције, нека су од питања ове Алексићеве песничке књиге, која се у „добар час“, комуникативно и ритмички разноврсно, отварају онима који као и песник сам трагају за одговорима овог света…

Соња Миловановић

Дејан Алексић (1972), песник, драмски писац и књижевни стваралац за децу. Дипломира на одсеку за српску књижевност и језик Филозофског факултета у Новом Саду.

Објавио је књиге песама: Потпуни говор (1995), Доказивање сенке (1996), Свагдашњи час (2000), Собна митологија (2003), После (2005), Довољно (2008), Окно (изабране песме, 2010), Једино ветар (2011), Бити (2013), Како то рећи (изабране песме, 2015).

Добитник је бројних књижевних награда: Змајева награда Матице Српске, награда „Меша Селимовић“, „Бранко Миљковић“, награда САНУ из фонда „Бранко Ћопић“, награда из Фонда „Борислав Пекић“,  „Матићев шал“, „Ристо Ратковић“, Бранкова награда, Просветина награда, Кондир Косовке девојке…

Поред песничких, аутор је петнаест књига за децу и младе, за које је добио све значајније награде намењене ствараоцима из ове књижевне области.

Ради као уредник у Издавачкој делатности Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ у Краљеву.

Dejan Simonovic