Поводом отказивања разговора о књизи Бојана Јовановића

Саопштење Српског књижевног друштва 

             Поводом изненадног и безразложног отказивања разговора о књизи Бојана Јовановића “Агресија и култура” у Народној библиотеци Србије

 

Веома смо непријатно изненађени отказивањем разговора поводом књиге Бојана Јовановића “Агресија и култура”, заказаног за четвртак, 9. децембра у 18,00 часова у Народној библиотеци Србије, а у којем је требало да учествују Жарко Требјешанин, Часлав Копривица, Јован Бабић и аутор овог дела. Иако би свакој установи културе била част да угости ове у својим областима наше најкомпетентније стручњаке, угледне и часне интелектуалце, несхватљиво је да је управо Народна библиотека Србије изненада и без икаквог образложења отказала њихово гостовање. Овим поступком они су неосновано понижени, а неодржавањем најављеног догађаја нанета је штета не само нашој културној јавности већ и самој Народној библиотеци Србије. Због овог чина смо озбиљно забринути, јер је заинтересованим посетиоцима ускраћена могућност да присуствују трибини најављеној са циљем да проблематизује феномене и питања постављена у овој књизи, актуализована најновијим догађајима који потресају наше друштво.

Сматрамо да антрополошка студија “Агресија и култура”, која је већ добила позитивне стручне оцене и изазвала ширу пажњу читалаца, као и најављени учесници разговора о њој нису и не могу бити спорни. У овом случају само је спорно изненадно и безразложно отказивање најављеног разговора о овом делу. Поводе и мотиве овог поступка не желимо да разматрамо, јер њиховом анализом би требало да се баве стручњаци, а неумесну одлуку о неодржавању најављене трибине посебно су дужни да преиспитају чланови УО НБС и о томе обавесте нашу јавност.

 

Српско књижевно друштво

Председник Управног одбора

Славољуб Марковић

 

 

Београд, 9. децембар 2021. године

Dejan Simonovic