Веселин Марковић: Прошлост никад не прође, 2017.

Веселин Марковић: Прошлост никад не прође. – Београд: Архипелаг, 2017. – 127 стр.

veselin-markovic-proslost-nikad-ne-prolaziПред читаоцима је трећа приповедачка књига Веселина Марковића (1963, Београд, доктор књижевних наука, са тезом Упоредни светови, студија о романима Владимира Набокова, 2011, студија Марсел Пруст и други реалисти, 1996, романи Израњање, 2001, Ми различити, 2010. (оба награђена престижним наградама), књига путописа Светлост на води, 2015).

Књига садржи 6 приповедака у којој прошлост заиста обележава њихове јунаке у садашњости/реалном времену збивања радње. Приче су камерног типа, са два до три јунака који што приповедањем наратора, што својим дијалозима праве и, рекли бисмо, класичне и „ванстардандне“ заплете и расплете. Марковић као и други прозаисти користи различите приповедачке поступке. Можда ће цитат из прве приче Чекања дуга, веома дуга у којој песник који држи часове креативног писања саветује младу песникињу, помоћи да боље разумемо поступке сажимања радње које се подразумева када се ради о приповеткама. Навод гласи:
… „Покушај да дотераш стихове, а да значење остане исто.“
„Сада? Овде?“
„Зашто да не? Овај сто је већ огуглао на писање стихова.“
Осмехнула се.
„Схвати писање и као игру. Испробаш разне комбинације, а на крају се одлучиш за најбољу. Мале измене могу много да значе; две речи изоставиш, а две убациш, и утисак се промени. Ту могу и ја да помогнем ако хоћеш.“
Нагласили смо реч комбинација јер ни реалисти свих врста не преписују стварност, из простог разлога што је то немогуће. Од просечних до ремек дела увек је у питању лична интерпретација уметника. Најнеочекиване врсте комбинација писац је убедљиво демонстрирао како у досадашњим белетристичким делима, ништа мање инвентивно и теоријски утемељено у студијама о двојици класика прозе 20. века, једном француском и другом руско-америчком писцу и професору књижевности.

Овде ћемо стати да не би реметили читалачку радозналост и утицали на књижевно-критичку анализу. Узгред, за своја два романа Веселин Марковић је добио неколико угледних књижевних награда. А, тренутно, силом прилика живи и ради у Стразбуру.

admin_skd